Com és?

On està situat?


Font: Google maps
El poble de l'Escala es troba a la comarca de l'Alt Empordà i forma part del Golf de Roses dins el conjunt de la Costa BravaLa seva població és de 10.554 habitants segons les dades de l’idesCAT, tot i que depenent de l’estació de l’any aquestes dades es poden arribar a triplicar. 

El litoral de l'Escala va des de "el grauet d'Empúries" fins al promontori de MontgóAquest tram de costa és escarpat i rocós però també hi trobem platges de sorra fina. 

El seu nom – del llatí Scala – assenyala un port, refugi habitual d’embarcacions.

El clima i la vegetació que hi trobem es caracteritza per ser de tipus mediterrani. A més, un tret característic d’aquesta població i dels seus voltants és l’efecte que causa la Tramuntana, un vent fort i sec provinent del Nord que pentina la població. 


Interès cultural

Esculapi, Déu de la Medicina
Font: Flickr
El terme municipal de l'Escala va rebre les visites de diferents cultures de la mediterrània oriental: fenicis, etruscos, grecs i romans; orientades bàsicament al comerç donada la situació estratègica de la vila.  Gràcies al patrimoni que ens han deixat, l'Escala s'ha convertit en un indret important pel que fa al llegat històric. Les restes arqueològuiques d'Empúries s'han convertit en un punt d'Història clàssica molt important on es va trobar el Déu Esculapi, Déu de la medicina. En aquestes ruïnes també s'hi troba un musueu arqueològic dedicat a les excavacions i a la història antiga. 

Al ser un poble mariner la seva gastronomia es basa principalment en productes del mar. És per aquest motiu que la indústria de la salaó ha prosperat molt fent que l’anxova s’hagi convertit en un tret identificatiu. A més, podem trobem trobar dos museus relacionats amb el mar. Un és el Museu de l'Anxova i de la Sal i l'altre l'Alfolí de la Sal. 

S'han promogut moltes activitats culturals i esportives dirigides al turisme. Durant tot l'any es fan diversos projectes esportius aprofitant l'entorn: el mar i la muntanya. Per exemple, immersions, vela, esquí aquàtic, BTT, rutes amb cavall i senderisme, entre d'altres.

Com a activitats culturals l'Ajuntament proposa diverses possibilitats com ara el Triumvirat Meditarrani, fires artesanals, la Festa de la Mare de Déu del Carme, homenatge a la Vellesa, Festa de la Sal, Festa de l'Anxova, trobada de vela llatina, entre moltes més. 




Reconeixement internacional

Logotip de Les Badies Més Belles del Món
L’Escala engloba una gran varietat de trets naturals, històrics i paisatgístics que són característics de l’emplaçament en què es situa, la badia de Roses. El territori que inclou la badia té com a distintiu formar part de les Badies Més Belles del Món, certificació avalada per la UNESCO. Aquest tret és rellevant ja que és una consideració reconeguda mundialment que només s’atorga una vegada per estat i mar de manera que cap altre badia de la costa mediterrània de l’Estat espanyol podrà gaudir-ne. El fet que l’Escala formi part d’aquest club exclusiu dóna a conèixer les singularitats i trets atractius que té. El darrer fer fa comprensible la quantitat ingent de turistes que durant l’època d’estiu s’hi poden arribar a aglutinar.  

A més, a banda de ser reconeguda internacionalment com a un dels emplaçaments més bells del món, l’Escala s’ha esforçat en els darrers anys per obtenir la certificació de Q de Qualitat en el seu territori. Avui en dia gaudeix d’aquesta qualificació fet que propicia la crida a un turisme de qualitat. Aquesta certificació també conté l’aval d’altres acreditacions oficials que situen l’Escala a aquest nivell com ho és la qualificació mediambiental atorgada a les seves platges. 



Degut a aquest còctel de factors (clima, història, situació geogràfica, gastronomia, entre d’altres) l’Escala ha esdevingut un poble principalment turístic. 




FONTS BIBLIOGRÀFIQUES I WEBGRAFIA:
  • Ajuntament de l'Escala: http://www.lescala-empuries.com/web08/index.php?apartat=ajuntament
  • Ajuntament de l'Escala (2011). L'Escala 10 (num. 7). L'Escala: Ajuntament de l'Escala
  • The Most Beautiful Bays in the World: http://www.world-bays.com
  • Boix, L. i Roura, Ll. (2003) L'Escala: Imatges de tres segles (2a ed.). Ajuntament de l'Escala.

1 comentari:

  1. D'acord.
    Però haurieu de posar les fonts bibliogràfiques utilitzades al final de cada pàgina.

    ResponElimina